Przedszkole nr 2 w Darłowie
menu
BiedroneczkiAnanaskiMisieGwiazdeczkiSówkiStokrotkiJagódki

 

Strona główna > Jadłospis

Jadłospis

 

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

Poniedziałek

29.04.2024

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 980,00 kcal ]

 

 

Białko:

38 g

 

Tłuszcze:

                                                        32 g

 

Węglowodany:

                                                       125 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), polędwica sopocka (30g), dżem truskawkowy (20g), ogórek świeży (25g)

[203 kcal]

 

Zacierka na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[196 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  polędwica sopocka, dżem truskawkowy niskosłodzony, ogórek świeży

 

 

 

mleko7 2%, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3), cukier

woda, herbata, cytryna

Deser

Banan ½  [45 kcal]

 

banan

Zupa

Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (250ml)

[114 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), jogurt naturalny7

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek pieprz, sól

 

II danie

Kolorowe leczo warzywne z indykiem (100g)

Ryż długoziarnisty gotowany (200g)

[372 kcal]

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200 ml)

[50 kcal]

 

 

mięso gulaszowe z udka indyka, cebula, olej rzepakowy, marchew, cukinia, pomidory krojone z puszki, papryka czerwona i żółta,  śmietana7 18%, mąka pszenna1, ryż biały długoziarnisty

 

przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 


Wtorek

 30.04.2024


 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.011,00 kcal]

 

 

Białko:

38 g

 

Tłuszcze:

26 g

 

Węglowodany:

                                                        128 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), jajko na twardo (50g), szynka gotowana (30g), sałata (10g), papryka czerwona (30g)

[283 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (200ml)

[135 kcal]

 

 

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7, jajka3, szynka gotowana, sałata, papryka czerwona

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

Deser

Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (160ml) [84 kcal]

 

jabłko, marchew, banan, pomarańcza, brzoskwinia, truskawka

Zupa

Krupniczek z dwóch kasz: jęczmiennej i jaglanej (250ml)

[112 kcal] 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna perłowa1, kasza jaglana

 

przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki

 

II danie

Kotlet pożarski pieczony (80g)

Ziemniaki puree z koperkiem (200g)

Mini marchewka (60g)

[377 kcal]

 

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

mięso z udźca kurczaka mielone,  jajka3, cebula, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3),  ziemniaki, masło7, mleko7 2%, koper, mini marchewka

 

przyprawy: majeranek, papryka słodka, sól, pieprz

 

woda, cytryna, cukier

 

 Środa

 01.05.2024

 

 

 

 

 

ŚWIĘTO PRACY

 

Czwartek

02.05.2024


 

Wartość

Kaloryczna:

 [ 921,00 kcal ]

 

 

Białko:

30 g

 

Tłuszcze:

21 g

 

Węglowodany:

                                                        139 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g) szynka z piersi kurczaka (30g), ser żółty (30g), ogórek świeży (25g)

[283 kcal]

 

Herbata malinowa (150ml)

[20 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, ser żółty, szynka z piersi kurczaka, ogórek świeży

 

 

woda, herbata malinowa

 

Deser

Jabłko + chrupki kukurydziane

[67 kcal]

 

jabłko, chrupki kukurydziane

 

Zupa

Zupa pomidorowa z ryżem (250ml)

[116 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, koncentrat pomidorowy 30%,  marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, śmietana7 18% , ryż

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz,

 

II Danie

Makaron z musem truskawkowym (250g)

[385 kcal]

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[50 kcal]

 

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), truskawki mrożone, cukier,  śmietana7 18%, jogurt naturalny7

 

woda, truskawki, śliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Piątek

 03.05.2023

 

 

 

  Święto Konstytucji 3 Maja

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

 Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

 
 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                            Poniedziałek

                                              22.04.2024

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 975,00 kcal ]

 

 

Białko:

33 g

 

Tłuszcze:

21 g

 

Węglowodany:

                                                     122 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g), masło (5g), szynka z piersi kurczaka (30g), twarożek na słodko (50g), papryka czerwona (25g)

[285 kcal] 

 

Herbata z cytryną i z miodem (150ml)

Kakao na mleku (200ml)

[135 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, twaróg7, cukier z wanilią, szynka z piersi kurczaka, papryka czerwona

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao,  cukier

Deser

Gruszka ½   [34 kcal]

 

gruszka

Zupa

Kartoflanka z soczewicą (250ml)

[118 kcal] 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, soczewica czerwona

 

przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki

II Danie

Łazanki z kapustą i mięsem (250g)

[353 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[50 kcal]

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), mięso z szynki wieprzowej, kapusta biała świeża, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30%

 

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki)

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier


Wtorek

 23.04.2024

 

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 978,00 kcal]

 

 

Białko:

41 g

 

Tłuszcze:

31 g

 

Węglowodany:

                                                     124 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g) ser żółty (30g), pasta kiełbasiana (40g), rzodkiewka (25g)

[292 kcal] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (200ml)

[135 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu;

parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości  (kwas cytrynowy), ser żółty, rzodkiewka

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

Deser

Banan ½ [45 kcal]

 

banan

Zupa

Zupa ogórkowa z ziemniaczkami (250ml)

[115 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler9 korzeń, por

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki, pieprz, sól

 

II danie

Kluski śląskie z sosem gulaszowym z indyka (240g)

Papryka żółta - słupki (60g)

[371 kcal]

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

ziemniaki, mąka ziemiaczana, mąka pszenna1, jaja3, mięso z udźca indyka, olej rzepakowy, cebula, papryka żółta świeża

 

przyprawy: majeranek, pieprz, sól, papryka słodka i ostra

 

woda, cytryna, cukier

 

                                                    Środa

                                             24.04.2024

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.031,00 kcal ]

 


Białko:

39 g

 

Tłuszcze:

37 g

 

Węglowodany:

148 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), szynka gotowana (30g), dżem truskawkowy (20g), ogórek (25g)

[203 kcal]

 

Płatki jęczmienne na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[196 kcal]

 

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, dżem truskawkowy niskosłodzony, ogórek

świeży

 

mleko7 2%, płatki jęczmienne1

woda, herbata, cytryna, miód

Deser

Jabłko + chrupki kukurydziane

[67 kcal]

 

jabłko, chrupki kukurydziane

Zupa

Barszczyk czerwony z ziemniaczkami (250ml)

[112 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18%

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki, pieprz, sól

 

II Danie

Naleśniki z twarożkiem waniliowym i polewą czekoladową  (250g)

[403 kcal]

 

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[50 kcal]

 

mleko7, mąka pszenna1,  jajka3,  twaróg7, śmietana7 18%, olej rzepakowy, cukier z wanilią, polewa czekoladowa (czekolada gorzka, śmietanka 30%)

 

woda, truskawki, sliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Czwartek

25.04.2024

 

 

 

Wartość

Kaloryczna:

 [ 954,00 kcal ]

 

 

Białko:

36 g

 

Tłuszcze:

29 g

 

Węglowodany:

                                                      135 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g) jajecznica ze szczypiorkiem (45g), kiełbasa żywiecka (30g), pomidor (25g)

[283 kcal] 

 

Herbata owocowa (200ml)

[20 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  jajka3 , szczypiorek, olej rzepakowy, kiełbasa żywiecka, pomidor

 

 

 

woda, herbata malinowa

 

Deser

Budyń waniliowy z musem malinowym [143 kcal]

 

 

mleko7 2%, wanilia, cukier, maliny

Zupa

Rosół z makaronem  (250ml)

[112 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3)

 

przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

II danie

Potrawka z kurczaka (80g)

Ziemniaki z koperkiem (200g)

Surówka z selera i jabłka (60g)

[376 kcal]

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

gotowane mięso z kurczaka, cebula, olej rzepakowy rafinowany, śmietana7 18%, mąka pszenna1, ziemniaki, koper, seler9 korzeń,  jabłko, jogurt naturalny7

 

przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka

 

woda, cytryna, cukier

 

Piątek

26.04.2024

 


Wartość

Kaloryczna:

[ 1.014,00 kcal ]

 

 

Białko:

35 g

 

Tłuszcze:

45 g

 

Węglowodany:

                                                     124 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g) szynka z piersi kurczaka (30g), pasta z makreli wędzonej (30g), ogórek kiszony (20g)

[284 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (200ml)

[135 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, szynka z piersi kurczaka, ogórek kiszony

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

Deser

Banan [45 kcal]

 

banan

Zupa

Zupa fasolowa z kiełbaską (250ml)

[133 kcal]

 

 

woda, ziemniaki, kiełbasa śląska ( mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), fasola „Jaś”, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, cebula

 

przyprawy: majeranek,  ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

II Danie

Gołąbki w sosie pomidorowym (100g)

Ziemniaki z koperkiem (200g)

[367 kcal]

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[50 kcal]

 

 

mięso mielone z łopatki wieprzowej, ryż biały, kapusta biała, cebula, koncentrat pomidorowy 30%, woda, śmietana7 18% tł.,

mąka pszenna1, ziemniaki, koper

 

przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego, majeranek, pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

 Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

Biuletyn Informacji Publicznej

Miasto Darłowo