Jadłospis
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
Poniedziałek 28.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.099,00 kcal ]
Białko: 37 g
Tłuszcze: 33 g
Węglowodany: 147 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), polędwica sopocka (20g), dżem truskawkowy (15g), ogórek (25g) [248 kcal]
Płatki owsiane na mleku (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [182 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, dżem truskawkowy niskosłodzony, ogórek
mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie, cukier woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Kapuśniaczek ze świeżej kapusty z kiełbaską (250ml) [124 kcal]
Jabłko + wafel ryżowy [77 kcal] |
woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała
przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki, pieprz, sól
jabłko, wafel ryżowy naturalny |
|
II danie Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (300g) [382 kcal]
Kompot porzeczkowy (150ml) [86 kcal] |
makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), mięso mielone z łopatki wieprzowej, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana7 18%
przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier
|
|
Wtorek 29.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.097,00 kcal ]
Białko: 46 g
Tłuszcze: 34 g
Węglowodany: 133 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) jajecznica ze szczypiorkiem (30g), kielbasa żywiecka (20g), pomidor (25g) [319 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, jajka3 , szczypiorek, olej rzepakowy, kiełbasa żywiecka, pomidor
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa Krupniczek z dwóch kasz: jęczmiennej i jaglanej (250ml) [121 kcal]
Koktajl czekoladowy (180ml) [123 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna perłowa1, kasza jaglana przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, pieprz, sól
maślanka7, banany, kakao |
|
II danie Pieczona pierś z kurczaka (80g) Ziemniaki puree (200g) Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy konserwowej i papryki czerwonej (60g) [389 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal] |
mięso z piersi z kurczaka, olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7, masło7, koper, kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, papryka czerwona
przyprawy: papryka słodka, majeranek, pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
Środa 30.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.087,00 kcal ]
Białko: 37 g
Tłuszcze: 26 g
Węglowodany: 134 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) ser żółty (25g), pasta kiełbasiana (35g), ketchup (15g), rzodkiewka (25g) [352 kcal]
Herbata malinowa (200ml) [25 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu; ) parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), ser żółty, rzodkiewka, ketchup łagodny
woda, herbata malinowa, miód |
Zupa Zupa szczawiowa z jajkiem (250ml) [126 kcal ]
Banan + chrupki kukurydziane [77 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18% tł., jajka3
przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, koper, pieprz, sól
banan, chrupki kukurydziane |
|
II danie Pierogi leniwe ze śmietaną (280g) Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (60g) [421 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [86 kcal]
|
ziemniaki, twaróg7, mąka pszenna1, jajka3, śmietana7 18%, marchew, jabłka, jogurt naturalny7
woda, śliwki, truskawki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Czwartek 01.05.2024 ŚWIĘTO PRACY
|
||
Piątek 02.05.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.064,00 kcal]
Białko: 40 g
Tłuszcze: 39 g
Węglowodany: 158 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), mozzarella (15g), polędwica z indyka (25g), ogórek (20g) [359 kcal]
Herbata owocowa z miodem (200ml) [25 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7, ser mozarella, polędwica z indyka, ogórek
woda, herbata malinowa, miód
|
Zupa + deser Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (250ml) [124 kcal]
Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (200ml) [125 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), jogurt naturalny7
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek, pieprz, sól
jabłko, marchew, banan, malina |
|
II danie Makaron z kiełbaską i cebulką (300g) [411 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal] |
makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), cebula, olej rzepakowy
przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
Wtorek 22.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.109,00 kcal ]
Białko: 36 g
Tłuszcze: 44 g
Węglowodany: 161 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), ser żółty (20g), polędwica z indyka (20g), papryka czerwona i żółta (25g) [324 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7, ser żółty, polędwica z indyka, papryka czerwona, papryka żółta
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa Zupa pomidorowa z ryżem zabielana jogurtem naturalnym (250ml) [121 kcal]
Jabłko 1/2 + herbatnik petit beurre (20g) [123 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, jogurt naturalny7 18% , ryż biały
przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz
jabłko, herbatnik |
|
II danie Placuszki z ziemniaków i cukinii ze śmietaną i jogurtem naturalnym (300g) [396 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
ziemniaki, cukinia, jaja3,mąka pszenna1 , mąka orkiszowa1, olej rzepakowy, śmietana7 18%, jogurt naturalny7
przyprawy: pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
Środa 23.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.107,00 kcal ]
Białko: 43 g
Tłuszcze: 32 g
Węglowodany: 134 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), szynka z piersi kurczaka (25g), rzodkiewka (15g) [253 kcal]
Zacierka na mleku (180ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [172 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, rzodkiewka
mleko7 2%, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3), cukier woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Zupa krem ze świeżego koperku z grzankami (250ml) [135 kcal]
Banan/kiwi [77 kcal] |
mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, koper, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18% tł., jogurt naturalny7, grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)
przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz
banan, kiwi |
|
II Danie Bitki schabowe duszone w sosie własnym (80g) Kasza jęczmienna/kasza bulgur (200g) Sałatka szwedzka (60g) [384 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal] |
mięso ze schabu, woda, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, kasza jęczmienna1, kasza bulgur1, ogórki kiszone, marchew
przyprawy: majeranek, natka pietruszki, papryka słodka i ostra, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Czwartek 24.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.090,00 kcal ]
Białko: 40 g
Tłuszcze: 37 g
Węglowodany: 161 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g) kabanosiki (20g), jajko na twardo ½ (25g), papryka czerwona (25g), sałata (15g), kiełki słonecznika (5g) [328 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kawa zbożowa na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kabanosy wieprzowe, jaja3, papryka czerwona, sałata, kiełki słonecznika
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier |
Zupa + deser Barszczyk czerwony z ziemniaczkami zabielany jogurtem naturalnym (250ml) [118 kcal]
Jabłko + wafelek waniliowy x 1 szt. (12g) [102 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, jogurt naturalny7
przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, cebula suszona, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
pomarańcza, wafelek bez cukru („Wawel”)
|
|
II Danie Pierogi ruskie z cebulką (200g) Surówka z kapusty kiszonej i marchewki (60g) [397 kcal]
Woda z cytryną (200 ml) [20 kcal] |
ziemniaki, twaróg półtłusty7, mąka pszenna1, mąka orkiszowa1, cebula, olej rzepakowy, kapusta kiszona, marchewka
przyprawy: pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
Piątek 25.04.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.118,00 kcal]
Białko: 46 g
Tłuszcze: 38 g
Węglowodany: 153 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g), chałka (30g), masło (10g), dżem owocowy niskosłodzony (20g), szynka gotowana (25g), pomidor (20g) [298 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), chałka (mąka pszenna1, jaja3, cukier,woda, drożdże, sól), masło7, dżem truskawkowy niskosłodzony, szynka gotowana, papryka żółta
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa + deser Zupa ryżowa (250ml) [112 kcal]
Budyń waniliowy (150ml) [113 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, pieprz, sól
mleko7 2%, budyń waniliowy: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, aromaty, barwnik (karoteny), ekstrakt wanilii |
|
II danie Kotlet z ryby duszony w sosie greckim (120g) Ziemniaki puree (200g) [384 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal] |
ryba4 (filet z mintaja), jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), ziemniaki, mleko7 2%, koper, marchew, pietruszka korzeń, koncentrat pomidorowy 30%
przyprawy: przyprawa do ryb (sól, czosnek, bazylia, gorczyca10 biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, kwas cytrynowy, rozmaryn. Może zawierać jaja, mleko, seler, soję i gluten), majeranek, papryka słodka, pieprz, sól,
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch