Jadłospis
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
Poniedziałek 15.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.110,00 kcal ]
Białko: 43 g
Tłuszcze: 28 g
Węglowodany: 156 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), polędwica sopocka (25g), ogórek (20g) [253 kcal]
Kasza manna na mleku z kropeczkami malinowymi (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [182 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, ogórek
mleko7 2%, kasza manna, syrop malinowy woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Kartoflanka z soczewicą (250ml) [128 kcal]
Jabłko 1/2 + chrupki kukurydziane /wafel ryżowy [78 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, soczewica czerwona
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
jabłko, chrupki kukurydziane, wafle ryżowe
|
|
II danie Pulpeciki drobiowo - wieprzowe gotowane w sosie pomidorowym (80g) Ryż basmati (200g) Papryka żółta – słupki (60g) [383 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal] |
mięso mielone z udka kurczaka i z łopatki wieprzowej, woda, koncentrat pomidorowy 30%, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, ryż basmati, papryka
przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki), zioła prowansalskie, cebula suszona, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Wtorek 16.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.085,00 kcal ]
Białko: 44 g
Tłuszcze: 39 g
Węglowodany: 138 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), (20g), jajko na twardo ½ (25g), kiełbasa żywiecka (20g), papryka czerwona (25g), rzodkiewka (15g), sałata (15g) [313 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa żywiecka , jaja3, papryka czerwona, rzodkiewka, sałata
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa + deser Zupa jarzynowa (krem) zabielana śmietaną (250ml) + prażone ziarna słonecznika (10g) [133 kcal]
Arbuz + herbatnik petit beurre [92 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), śmietana7 18%
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek, pieprz, sól
arbuz, herbatnik |
|
II danie Kotlecik z piersi z kurczaka (80 g) Ziemniaki młode z koperkiem (200 g) Mizeria z jogurtem naturalnym (60g) [402 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal] |
mięso z piersi z kurczaka, jajka3, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki, koperek, rzodkiew, jabłko, majonez, jogurt naturalny7
przyprawy: papryka słodka, majeranek, pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
Środa 17.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.110,00 kcal ]
Białko: 43 g
Tłuszcze: 30 g
Węglowodany: 135 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), polędwica z indyka (25g), miód (15g), pomidor (25g) [263 kcal]
Płatki kukurydziane na mleku (180ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [175 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica z indyka, miód naturalny, pomidor
mleko7 2%, płatki kukurydziane woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Zupa chłopska z zacierką i kiełbaską (250ml) [124 kcal]
Kisiel truskawkowy (wyrób własny) [74 kcal] |
woda, ziemniaki, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3)
przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
truskawki mrożone, mąka ziemniaczana, cukier |
|
II Danie Gulasz z szynki wieprzowej (80g) Kasza jęczmienna (200g) Surówka z kapusty czerwonej i jabłka (60g) [388 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [86 kcal] |
mięso gulaszowe z szynki wieprzowej, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna1, kasza jęczmienna1, kapusta czerwona, jabłka
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól ziołowa, pieprz, natka pietruszki
woda, truskawki, sliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Czwartek 18.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.061,00 kcal ]
Białko: 39 g
Tłuszcze: 42 g
Węglowodany: 132 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) pasta z makreli wędzonej (30g), szynka gotowana (25g), ogórek kiszony (20g) [314 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kawa zbożowa na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, szynka gotowana, ogórek kiszony
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier
|
Zupa Zupa szczawiowa z jajkiem (250ml) [136 kcal ]
Banan 3/4 [68 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18% tł., jajka3
przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, koper, pieprz, sól
banan
|
|
II danie Kotlecik pożarski (80g) Ziemniaki młode z koperkiem (200g) Surówka z pomidorów i cebulki (60g) [398 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
mięso z udźca kurczaka mielone, jajka3, cebula, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), ziemniaki, koper, pomidory, cebula, jogurt naturalny7
przyprawy: majeranek, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz
woda, cytryna, cukier |
|
Piątek 19.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.118,00 kcal ]
Białko: 43 g
Tłuszcze: 42 g
Węglowodany: 155 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), hot dog ½ (60g), ser żółty (16g), ogórek (20g), ketchup (10g) [363 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, parówki z szynki:(mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; ketchup łagodny: (pomidory – 210g pomidorów na 100g produktu, woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (zawiera seler). Może zawierać gluten i gorczycę). Ser żółty, ogórek
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa + deser Zupa pomidorowa z ryżem zabielana jogurtem naturalnym (250ml) [125 kcal]
Jabłko ½ [34 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, koncentrat pomidorowy 30%, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, jogurt naturalny7 18% , ryż biały
przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz
jabłko |
|
II danie Makaron z kiełbaską i cebulką (280g) [385 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal]
|
makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), cebula, olej rzepakowy
przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch
DZIEŃ TYGODNIA |
NAZWA POTRAWY przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g), (nie obejmuje sosów) |
NAZWA SKŁADNIKA |
Poniedziałek 08.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.092,00 kcal ]
Białko: 40 g
Tłuszcze: 36 g
Węglowodany: 137 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), kiełbasa krakowska sucha (25g), dżem truskawkowy (15g), ogórek (20g) [263 kcal]
Zacierka na mleku (180ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [172 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa krakowska sucha, dżem truskawkowy niskosłodzony, ogórek
mleko7 2%, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3), cukier woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Kapuśniaczek z młodej kapusty z kiełbaską (250ml) [124 kcal]
Arbuz (150g) [58 kcal] |
woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała młoda
przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki, pieprz, sól
arbuz |
|
II danie Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (300g) [389 kcal]
Kompot porzeczkowy (150ml) [86 kcal] |
makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), mięso mielone z łopatki wieprzowej i udka kurczaka, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana7 18%
przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier
|
|
Wtorek 09.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.105,00 kcal ]
Białko: 44 g
Tłuszcze: 32 g
Węglowodany: 151 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) jajecznica (30g), polędwica z indyka (25g), pomidor (25g) [309 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, jajka3 , olej rzepakowy, polędwica z indyka, pomidor
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier |
Zupa + deser Barszczyk czerwony z ziemniaczkami zabielany śmietaną (250ml) [126 kcal]
Banan 3/4 [68 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18%
przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, cebula suszona, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
banan |
|
II danie Pierogi leniwe ze śmietaną (250g) Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (60g) [391 kcal]
Kompot wieloowocowy (200ml) [86 kcal]
|
ziemniaki, twaróg7, mąka pszenna1, jajka3, śmietana7 18%, marchew, jabłka, jogurt naturalny7
woda, śliwki, truskawki, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Środa 10.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.117,00 kcal ]
Białko: 45 g
Tłuszcze: 38 g
Węglowodany: 149 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), szynka gotowana (25g), miód (15g), papryka czerwona (20g) [258 kcal]
Płatki jęczmienne na mleku z (200ml) Herbata z cytryną i miodem (150ml) [177 kcal]
|
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, miód, papryka czerwona
mleko7 2%, płatki jęczmienne1, woda, herbata, cytryna, miód |
Zupa + deser Rosół z „literkami” (250ml) [118 kcal]
Serek waniliowy (150g) z borówkami (155 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka i indyka, kurczak świeży, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3)
przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól
mleko7, śmietanka7, cukier, naturalny aromat waniliowy, kultury bakterii mlekowych, borówka |
|
II Danie Pieczone udko z kurczaka (80g) Ziemniaki puree (200g) Fasolka szparagowa / mini marchewka z wody (60g) [389 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
udo kurczaka, ziemniaki, olej rzepakowy, mleko7 2%, masło7, fasolka szparagowa, mini marchewka
przyprawy: przyprawa do kurczaka (sól, papryka słodka, gorczyca10 biała, czosnek, kolendra, kozieradka, chili, imbir, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa (może zawierać jaja, gluten i soję), papryka słodka, czosnek granulowan, pieprz, sól
woda, cytryna, cukier |
|
Czwartek 11.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.084,00 kcal ]
Białko: 40 g
Tłuszcze: 34 g
Węglowodany: 131 g
|
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta z kurczaka gotowango i jajka ze szczypiorkiem (35g), ser żółty (25g), rzodkiewka (20g) [363 kcal]
Herbata malinowa (200ml) [25 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , ser żółty, mięso z kurczaka gotowanego, jaja3, majonez, szczypiorek, rzodkiewka
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól
woda, herbata owocowa, miód |
Zupa + deser Krem z białych warzyw z prażonymi pestkami słonecznika (250ml) [145 kcal]
Arbuz [150g] + chrupki kukurydziane/wafel ryżowy [82 kcal] |
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, pestki słonecznika
przyprawy: imbir, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, cebula suszona, pieprz, sól
arbuz, chrupki kukurydziane, wafel ryżowy |
|
II danie Kolorowe leczo z indykiem (140g) Ryż długoziarnisty (200g) Kalarepka – słupki (30g) [383 kcal]
Kompot porzeczkowy (200ml) [86 kcal] |
mięso gulaszowe z udka indyka, cebula, olej rzepakowy, marchew, cukinia, pomidory krojone z puszki, ryż długoziarnisty biały basmati, kalarepka
przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka, sól
woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier |
|
Piątek 12.09.2025
Wartość Kaloryczna: [ 1.079,00 kcal ]
Białko: 48 g
Tłuszcze: 40 g
Węglowodany: 130 g |
Śniadanie małych kucharzy ☺ Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta z ciecierzycy (25g), polędwica sopocka (20g), papryka żółta (20g) [313 kcal]
Herbata z cytryną i miodem (150ml) Kakao na mleku (160ml) [125 kcal] |
chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, ciecierzyca, cebula, majonez, papryka żółta
woda, herbata, cytryna, miód mleko7 2%, kakao, cukier
|
Zupa + deser Krupniczek z kaszy jęczmiennej (250ml) [118 kcal]
Koktajl truskawkowy [150ml] (wyrób własny) [104 kcal]
|
woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna perłowa1
przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, pieprz, sól
truskawki, maślanka7, cukier |
|
II danie Kotlecik z ryby (80g) Ziemniaki młode z koperkiem (200g) Surówka z kiszonej kapusty i marchewki (60) [399 kcal]
Woda z cytryną (200ml) [20 kcal]
|
ryba4 (filet z mintaja), jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), ziemniaki, koper, kapusta kiszona, marchew, olej rzepakowy
przyprawy: pieprz, sól, przyprawa do ryb (sól, czosnek, bazylia, gorczyca10 biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, kwas cytrynowy, rozmaryn. Może zawierać jaja, mleko, seler, soję i gluten)
woda, cytryna, cukier |
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Sporządził Szef kuchni Zatwierdził
Samodzielny Referent Dyrektor
Wiesława Podchul Elżbieta Mielczarek - Waluch