Przedszkole nr 2 w Darłowie
menu
ŻabkiGwiazdeczkiBiedroneczkiAnanaskiSówkiPszczółki

 

Strona główna > Jadłospis

Jadłospis

   

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                         Poniedziałek

                                          15.09.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.110,00 kcal ]

 

 

Białko:

43 g

 

Tłuszcze:

                                                  28 g

 

Węglowodany:

                                                 156 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), polędwica sopocka (25g), ogórek (20g)

[253 kcal]

 

Kasza manna na mleku z kropeczkami malinowymi (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[182 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, ogórek

 

mleko7 2%, kasza manna, syrop malinowy

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Kartoflanka z soczewicą (250ml)

[128 kcal] 

 

 

 

 

 

 

Jabłko 1/2 + chrupki kukurydziane /wafel ryżowy

[78 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, soczewica czerwona

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

jabłko, chrupki kukurydziane, wafle ryżowe

 

II danie

Pulpeciki drobiowo - wieprzowe gotowane w sosie pomidorowym (80g)

Ryż basmati (200g)

Papryka żółta – słupki (60g)

[383 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

mięso mielone z udka kurczaka i z łopatki wieprzowej, woda, koncentrat pomidorowy 30%, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%, ryż basmati,  papryka

 

przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego (sól, czosnek, marchew, cebula, papryka słodka, kolendra, gorczyca10 biała, pieprz czarny, majeranek, chili, kozieradka, tymianek, ziele angielskie, natka pietruszki), zioła prowansalskie, cebula suszona, pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Wtorek

 16.09.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.085,00 kcal ]

 

Białko:

44 g

 

Tłuszcze:

                                                  39 g

 

Węglowodany:

                                                 138 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), (20g), jajko na twardo ½ (25g), kiełbasa żywiecka (20g), papryka czerwona (25g), rzodkiewka (15g), sałata (15g)

[313 kcal] 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa żywiecka , jaja3, papryka czerwona, rzodkiewka, sałata

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Zupa jarzynowa (krem) zabielana śmietaną (250ml) + prażone ziarna słonecznika (10g)

[133 kcal]

 

 

 

 

 

Arbuz + herbatnik petit beurre

[92 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), śmietana7 18%

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek, pieprz, sól

 

arbuz, herbatnik

II danie

Kotlecik z piersi z kurczaka (80 g)

Ziemniaki młode z koperkiem (200 g)

Mizeria z jogurtem naturalnym (60g)

[402 kcal]

 

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

mięso z piersi z kurczaka,  jajka3, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki, koperek, rzodkiew, jabłko, majonez,  jogurt naturalny7

 

przyprawy: papryka słodka, majeranek, pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

                                              Środa

                                          17.09.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.110,00 kcal ]

 

 

Białko:

43 g

 

Tłuszcze:

                                                  30 g

 

Węglowodany:

                                                  135 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g), polędwica z indyka (25g), miód (15g), pomidor (25g)

[263 kcal]

 

Płatki kukurydziane na mleku (180ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[175 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica z indyka, miód naturalny, pomidor

 

 

mleko7 2%, płatki kukurydziane

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Zupa chłopska z zacierką i kiełbaską (250ml)

[124 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kisiel truskawkowy (wyrób własny)

[74 kcal]

 

woda, ziemniaki, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), marchew, pietruszka korzeń,   seler9 - korzeń, por, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3)

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

truskawki mrożone, mąka ziemniaczana, cukier

II Danie

Gulasz z szynki wieprzowej (80g)

Kasza jęczmienna (200g)

Surówka z kapusty czerwonej i jabłka (60g)

[388 kcal]

 

 

 

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[86 kcal]

 

mięso gulaszowe z szynki wieprzowej, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna1, kasza jęczmienna1, kapusta czerwona, jabłka

 

przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól ziołowa, pieprz, natka pietruszki

 

woda, truskawki, sliwki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Czwartek

18.09.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.061,00 kcal ]

 

 

Białko:

39 g

 

Tłuszcze:

42  g

 

Węglowodany:

                                                 132 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) pasta z makreli wędzonej (30g), szynka gotowana (25g), ogórek kiszony (20g)

[314 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, makrela wędzona4, majonez, szynka gotowana, ogórek kiszony

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

 

Zupa

Zupa szczawiowa z jajkiem (250ml)

[136 kcal ]

 

 

 

 

 

Banan 3/4

[68 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18% tł., jajka3

 

przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, koper, pieprz, sól

 

banan

 

II danie

Kotlecik pożarski (80g)

Ziemniaki młode z koperkiem (200g)

Surówka z pomidorów i cebulki (60g)

[398 kcal]

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

mięso z udźca kurczaka mielone,  jajka3, cebula, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3),  ziemniaki, koper, pomidory, cebula, jogurt naturalny7

 

przyprawy: majeranek, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz

 

woda, cytryna, cukier

 

Piątek

19.09.2025

 

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.118,00 kcal ]

 

 

Białko:

                                                 43 g

 

Tłuszcze:

                                                 42 g

 

Węglowodany:

                                                 155 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g) masło (5g), hot dog ½  (60g), ser żółty (16g), ogórek (20g), ketchup (10g)

[363 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,

parówki z szynki:(mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu;

ketchup łagodny: (pomidory – 210g pomidorów na 100g produktu, woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (zawiera seler). Może zawierać gluten i gorczycę).

Ser żółty, ogórek

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Zupa pomidorowa z ryżem zabielana jogurtem naturalnym (250ml)

[125 kcal]

 

 

 

 

 

 

Jabłko ½

[34 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, koncentrat pomidorowy 30%,  marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, jogurt naturalny7 18% , ryż biały

 

przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz

 

jabłko

II danie

Makaron z kiełbaską i cebulką (280g)

[385 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), cebula, olej rzepakowy

 

przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                 Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

       

                                         Poniedziałek

                                           08.09.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.092,00 kcal ]

 

 

Białko:

40 g

 

Tłuszcze:

                                                   36 g

 

Węglowodany:

                                                  137 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), kiełbasa krakowska sucha (25g), dżem truskawkowy (15g), ogórek (20g)

[263 kcal]

 

Zacierka na mleku (180ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[172 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kiełbasa krakowska sucha, dżem truskawkowy niskosłodzony, ogórek

 

 

mleko7 2%, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3), cukier

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Kapuśniaczek z młodej kapusty z kiełbaską (250ml)

[124 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Arbuz (150g)

[58 kcal]

 

woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała młoda

 

przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki, pieprz, sól

 

arbuz

II danie

Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (300g)

[389 kcal]

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (150ml)

[86 kcal]

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), mięso mielone z łopatki wieprzowej i udka kurczaka, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana7 18%

 

przyprawy: oregano, bazylia,  pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

 

Wtorek

 09.09.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.105,00 kcal ]

 

 

 

Białko:

44 g

 

Tłuszcze:

                                                  32 g

 

Węglowodany:

                                                 151 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) jajecznica (30g), polędwica z indyka (25g), pomidor (25g)

[309 kcal] 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  jajka3 , olej rzepakowy, polędwica z indyka, pomidor

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Barszczyk czerwony z ziemniaczkami  zabielany śmietaną (250ml)

[126 kcal]

 

 

 

 

 

Banan 3/4

[68 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18%

 

przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, cebula suszona, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

banan

II danie

Pierogi leniwe ze śmietaną (250g)

Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (60g)

[391 kcal]

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

ziemniaki, twaróg7, mąka pszenna1, jajka3, śmietana7 18%, marchew, jabłka, jogurt naturalny7

 

 

woda, śliwki, truskawki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

                                                Środa

                                           10.09.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.117,00 kcal ]

 

 

Białko:

45 g

 

Tłuszcze:

                                                  38 g

 

Węglowodany:

                                                  149 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), szynka gotowana (25g), miód (15g), papryka czerwona (20g)

[258 kcal]

 

Płatki jęczmienne na mleku z  (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[177 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka gotowana, miód, papryka czerwona

 

 

mleko7 2%, płatki jęczmienne1,

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Rosół z „literkami”  (250ml)

[118 kcal]

 

 

 

 

 

 

Serek waniliowy (150g) z borówkami

(155 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka i indyka, kurczak świeży, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3)

 

przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

mleko7, śmietanka7, cukier, naturalny aromat waniliowy, kultury bakterii mlekowych, borówka

II Danie

Pieczone udko z kurczaka (80g)

Ziemniaki puree (200g)

Fasolka szparagowa / mini marchewka z wody (60g)

[389 kcal]

 

 

 

 

 

 

Woda z cytryną  (200ml)

[20 kcal]

 

 

udo kurczaka, ziemniaki, olej rzepakowy, mleko7 2%, masło7,  fasolka szparagowa,    mini marchewka

 

przyprawy: przyprawa do kurczaka (sól, papryka słodka, gorczyca10 biała, czosnek, kolendra, kozieradka, chili, imbir, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa (może zawierać jaja, gluten i soję), papryka słodka, czosnek granulowan, pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

Czwartek

11.09.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.084,00 kcal ]

 

 

Białko:

 40 g

 

Tłuszcze:

 34 g

 

Węglowodany:

                                                  131 g

 

 

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta z kurczaka gotowango i jajka ze szczypiorkiem (35g), ser żółty (25g), rzodkiewka (20g)

[363 kcal]

 

 

 

 

 

Herbata malinowa (200ml)

[25 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7 , ser żółty, mięso z kurczaka gotowanego, jaja3, majonez, szczypiorek, rzodkiewka

 

przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól

 

woda, herbata owocowa, miód

Zupa + deser

Krem z białych warzyw z prażonymi pestkami słonecznika (250ml)

[145 kcal]

 

 

 

 

Arbuz [150g]   + chrupki kukurydziane/wafel ryżowy

[82 kcal]

 

woda, mięso z  ćwiartek kurczaka, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, pestki słonecznika

 

przyprawy: imbir, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, cebula suszona, pieprz, sól

 

arbuz, chrupki kukurydziane, wafel ryżowy

II danie

Kolorowe leczo z indykiem (140g)

Ryż długoziarnisty (200g)

Kalarepka – słupki (30g)

[383 kcal]

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

mięso gulaszowe z udka indyka, cebula, olej rzepakowy, marchew, cukinia, pomidory krojone z puszki, ryż długoziarnisty biały basmati, kalarepka

 

przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Piątek

12.09.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.079,00 kcal ]

 

 

 

Białko:

                                                   48 g

 

Tłuszcze:

                                                  40 g

 

Węglowodany:

                                                  130 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), pasta z ciecierzycy (25g), polędwica sopocka (20g), papryka żółta (20g)

[313 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, ciecierzyca, cebula, majonez, papryka żółta

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

 

Zupa + deser

Krupniczek z kaszy jęczmiennej (250ml)

[118 kcal] 

 

 

 

 

 

 

Koktajl truskawkowy [150ml] (wyrób własny)

[104 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna perłowa1

 

przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, pieprz, sól

 

truskawki,  maślanka7, cukier

II danie

Kotlecik z ryby (80g)

Ziemniaki młode z koperkiem (200g)

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki (60)

[399 kcal]

 

 

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

ryba4 (filet z mintaja), jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), ziemniaki, koper, kapusta kiszona, marchew, olej rzepakowy

 

przyprawy: pieprz, sól, przyprawa do ryb (sól, czosnek, bazylia, gorczyca10 biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, kwas cytrynowy, rozmaryn. Może zawierać jaja, mleko, seler, soję i gluten)

 

woda, cytryna, cukier

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                 Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

Biuletyn Informacji Publicznej

Miasto Darłowo

Facebook