Przedszkole nr 2 w Darłowie
menu
GwiazdeczkiBiedroneczkiAnanaskiMisieSówkiKoniczynki

 

Strona główna > Jadłospis

Jadłospis

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

 

Poniedziałek

 28.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.099,00 kcal ]

 

 

Białko:

37 g

 

Tłuszcze:

                                                 33 g

 

Węglowodany:

                                                147 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), polędwica sopocka (20g), dżem truskawkowy (15g), ogórek (25g)

[248 kcal]

 

Płatki owsiane na mleku (200ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[182 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, polędwica sopocka, dżem truskawkowy niskosłodzony, ogórek

 

 

mleko7 2%, płatki owsiane1 górskie, cukier

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Kapuśniaczek ze świeżej kapusty            z kiełbaską (250ml)

[124 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

Jabłko + wafel ryżowy

[77 kcal]

 

woda, kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, kapusta biała

 

przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki, pieprz, sól

 

jabłko, wafel ryżowy naturalny

II danie

Spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (300g)

[382 kcal]

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (150ml)

[86 kcal]

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), mięso mielone z łopatki wieprzowej, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana7 18%

 

przyprawy: oregano, bazylia,  pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

 

                                             Wtorek

                                         29.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.097,00 kcal ]

 

 

Białko:

46 g

 

Tłuszcze:

                                                 34 g

 

Węglowodany:

                                                 133  g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) jajecznica ze szczypiorkiem (30g), kielbasa żywiecka (20g), pomidor (25g)

[319 kcal] 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7,  jajka3 , szczypiorek, olej rzepakowy, kiełbasa żywiecka, pomidor

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa

Krupniczek z dwóch kasz: jęczmiennej  i jaglanej (250ml)

[121 kcal] 

 

 

 

 

 

Koktajl czekoladowy (180ml)

[123 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna perłowa1, kasza jaglana

przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, pieprz, sól

 

maślanka7, banany, kakao

II danie

Pieczona pierś z kurczaka (80g)

Ziemniaki puree (200g)

Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy konserwowej i papryki czerwonej (60g)

[389 kcal]

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

mięso z piersi z kurczaka, olej rzepakowy, ziemniaki, mleko7, masło7, koper, kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, papryka czerwona

 

przyprawy:  papryka słodka, majeranek, pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

Środa

30.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.087,00 kcal ]

 

 

Białko:

37 g

 

Tłuszcze:

26 g

 

Węglowodany:

                                                 134  g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g) ser żółty (25g), pasta kiełbasiana (35g), ketchup (15g),  rzodkiewka (25g)

[352 kcal] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbata malinowa (200ml)

[25 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, pasta kiełbasiana: (kiełbasa śląska – mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu; )

parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe kolagenowe, aromaty, przyprawy i ich ekstrakty, regulatory kwasowości: cytryniany sodu, octany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu; cebula; majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości  (kwas cytrynowy), ser żółty, rzodkiewka, ketchup łagodny

 

woda, herbata malinowa, miód

Zupa

Zupa szczawiowa z jajkiem (250ml)

[126 kcal ]

 

 

 

 

 

Banan + chrupki kukurydziane

[77 kcal]

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, szczaw, marchew, pietruszka korzeń, seler9 – korzeń, por, śmietana7 18% tł., jajka3

 

przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, cebula suszona, natka pietruszki, koper, pieprz, sól

 

banan, chrupki kukurydziane

II danie

Pierogi leniwe ze śmietaną (280g)

Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem naturalnym (60g)

[421 kcal]

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

[86 kcal]

 

 

ziemniaki, twaróg7, mąka pszenna1, jajka3, śmietana7 18%, marchew, jabłka, jogurt naturalny7

 

 

woda, śliwki, truskawki, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Czwartek

                                           01.05.2024

                                         ŚWIĘTO PRACY

 

 

 

Piątek

02.05.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.064,00 kcal]

 

 

Białko:

40 g

 

Tłuszcze:

39 g

 

Węglowodany:

                                                158 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), mozzarella (15g), polędwica z indyka (25g), ogórek (20g)

[359 kcal]

 

Herbata owocowa z miodem (200ml)

[25 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7,  ser mozarella, polędwica z indyka, ogórek

 

woda, herbata malinowa, miód

 

Zupa + deser

Zupa jarzynowa zabielana jogurtem naturalnym (250ml)

[124 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Sok owocowo-warzywny „Kubuś” (200ml)   [125 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, mieszanka warzywna (brokuł, kalafior, marchew, fasolka), jogurt naturalny7

 

przyprawy: lubczyk, cebula suszona, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koperek, pieprz, sól

 

jabłko, marchew, banan, malina

II danie

Makaron z kiełbaską i cebulką (300g)

[411 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)  [20 kcal]

 

makaron jajeczny (mąka pszenna1, jaja3), kiełbasa śląska (mięso wieprzowe 93%, woda, sól, skrobia, przyprawy (zawierają soję), błonnik pszenny bezglutenowy, aromaty, substancja konserwująca – azotyn sodu), cebula, olej rzepakowy

 

przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

 

DZIEŃ

TYGODNIA

NAZWA POTRAWY

 przybliżona minimalna gramatura po obróbce (g),

 (nie obejmuje sosów)

NAZWA SKŁADNIKA

 

Wtorek

 22.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.109,00 kcal ]

 

 

 

Białko:

36 g

 

Tłuszcze:

                                                   44 g

 

Węglowodany:

                                                   161 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), ser żółty (20g), polędwica z indyka (20g), papryka czerwona i żółta (25g)

[324 kcal]

 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, mąka pszenna graham1 43%, woda, drożdże, sól, cukier), masło7,  ser żółty, polędwica z indyka, papryka czerwona, papryka żółta

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa

Zupa pomidorowa z ryżem zabielana jogurtem naturalnym (250ml)

[121 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

Jabłko 1/2 + herbatnik petit beurre (20g)

[123 kcal]

 

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, koncentrat pomidorowy 30%,  marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, cebula, jogurt naturalny7 18% , ryż biały

 

przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz

 

jabłko, herbatnik

II danie

Placuszki z ziemniaków i cukinii ze śmietaną i jogurtem naturalnym (300g)

[396 kcal]

 

 

 

Woda z cytryną (200ml)

[20 kcal]

 

 

ziemniaki, cukinia,  jaja3,mąka pszenna1 , mąka orkiszowa1, olej rzepakowy, śmietana7 18%, jogurt naturalny7

 

przyprawy: pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

                                                 Środa

                                            23.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.107,00 kcal ]

 

 

Białko:

43 g

 

Tłuszcze:

                                                    32 g

 

Węglowodany:

                                                   134 g

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g) masło (8g), szynka z piersi kurczaka (25g), rzodkiewka (15g)

[253 kcal]

 

Zacierka na mleku (180ml)

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

[172 kcal]

 

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, szynka z piersi kurczaka, rzodkiewka

 

 

 

 

mleko7 2%, zacierka1 (mąka pszenna1, jaja3), cukier

woda, herbata, cytryna, miód

Zupa + deser

Zupa krem ze świeżego koperku z grzankami (250ml)

[135 kcal]

 

 

 

 

 

 

Banan/kiwi

[77 kcal]

 

mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, koper, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, śmietana7 18% tł., jogurt naturalny7, grzanki chlebowe (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól)

 

przyprawy: kurkuma, ziele angielskie, natka pietruszki, sól, pieprz

 

banan, kiwi

II Danie

Bitki schabowe duszone w sosie własnym (80g)

Kasza jęczmienna/kasza bulgur (200g)

Sałatka szwedzka (60g)

[384 kcal]

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

mięso ze schabu, woda, cebula, olej rzepakowy, śmietana7 18%,  kasza jęczmienna1, kasza bulgur1, ogórki kiszone, marchew

 

przyprawy: majeranek, natka pietruszki, papryka słodka i ostra, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

 

Czwartek

24.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.090,00 kcal ]

 

 

Białko:

40 g

 

Tłuszcze:

37 g

 

Węglowodany:

                                                  161 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (75g), masło (8g) kabanosiki (20g), jajko na twardo ½ (25g), papryka czerwona (25g), sałata (15g), kiełki słonecznika (5g)

[328 kcal] 

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kawa zbożowa na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), masło7, kabanosy wieprzowe, jaja3, papryka czerwona, sałata, kiełki słonecznika

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kawa zbożowa1, cukier

Zupa + deser

Barszczyk czerwony z ziemniaczkami  zabielany jogurtem naturalnym (250ml)

[118 kcal]

 

 

 

 

 

Jabłko  + wafelek waniliowy x 1 szt. (12g)

[102 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por, jogurt naturalny7

 

przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, cebula suszona, liść laurowy, natka pietruszki, pieprz, sól

 

pomarańcza, wafelek bez cukru („Wawel”)

 

II Danie

Pierogi ruskie z cebulką (200g)

Surówka z kapusty kiszonej i marchewki (60g)

[397 kcal]

 

Woda z cytryną (200 ml)

[20 kcal]

 

ziemniaki, twaróg półtłusty7, mąka pszenna1,  mąka orkiszowa1, cebula, olej rzepakowy, kapusta kiszona, marchewka

 

przyprawy: pieprz, sól

 

woda, cytryna, cukier

 

Piątek

25.04.2025

 

 

Wartość

Kaloryczna:

[ 1.118,00 kcal]

 

 

Białko:

46 g

 

Tłuszcze:

38 g

 

Węglowodany:

                                                  153 g

 

Śniadanie małych kucharzy

Pieczywo mieszane (50g), chałka (30g), masło (10g), dżem owocowy niskosłodzony (20g), szynka gotowana (25g), pomidor (20g)

[298 kcal]

 

Herbata z cytryną i miodem (150ml)

Kakao na mleku (160ml)

[125 kcal]

 

chleb (mąka pszenna1, żytnia1, woda, drożdże, sól), chałka (mąka pszenna1, jaja3, cukier,woda, drożdże, sól), masło7, dżem truskawkowy niskosłodzony, szynka gotowana, papryka żółta

 

 

 

woda, herbata, cytryna, miód

mleko7 2%, kakao, cukier

Zupa + deser

Zupa ryżowa (250ml)

[112 kcal]

 

 

 

 

 

Budyń waniliowy (150ml)

[113 kcal]

 

woda, mięso z ćwiartek kurczaka, ryż biały, marchew, koperek, pietruszka korzeń, seler9 - korzeń, por

 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, koper, cebula suszona, pieprz, sól

 

mleko7 2%, budyń waniliowy: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, aromaty, barwnik (karoteny), ekstrakt wanilii

II danie

Kotlet z ryby duszony w sosie greckim (120g)

Ziemniaki puree (200g)

[384 kcal]

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompot porzeczkowy (200ml)

[86 kcal]

 

ryba4 (filet z mintaja), jajka3, bułka tarta (mąka pszenna1, jaja3), ziemniaki, mleko7 2%, koper, marchew, pietruszka korzeń, koncentrat pomidorowy 30%

 

przyprawy: przyprawa do ryb (sól, czosnek, bazylia, gorczyca10 biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, kwas cytrynowy, rozmaryn. Może zawierać jaja, mleko, seler, soję i gluten), majeranek, papryka słodka, pieprz, sól,

 

woda, porzeczka czarna i czerwona, cukier

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

Oznaczają je cyfry , które znajdują się na liście obok.

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne
 

                  Sporządził                      Szef kuchni                                Zatwierdził  

          Samodzielny Referent                                                               Dyrektor

             Wiesława Podchul                                                      Elżbieta Mielczarek - Waluch

Biuletyn Informacji Publicznej

Miasto Darłowo

Facebook